E-sport

Ett populärt sätt för unga att umgås på är att sporta och tävla tillsammans. Till följd av teknikens framfart de senaste decennierna har arenan för sådana umgängesaktiviteter vidgats. Numera behöver man inte mötas fysiskt utan man kan tävla mot varandra via Internet och diverse datorspel. Alla tävlingar som sker via datorer går ofta under beteckningen E-sport.

Inom E-sport finns det många olika spel. På nätet finns en stor mängd spel samlade på diverse spelsajter. Spelo.se, Spela.nu och MovieStar Planet är några exempel. Några av de mest populära spelen inom e-sport är World of Warcraft samt Starcraft II som lockar storpublik när världens bästa tävlar mot varandra. Det största lagen är också sponsrade av storbolag och det har på senare tid även blivit populärt att satsa pengar på matcherna genom casinosajterna på internet. Även för vuxna och barn är e-sport numera en populär aktivitet. Att träffas för att spela datorspel tillsammans sker sedan 1990-talet också i organiserade former. Dreamhack (DH) är ett exempel vilket är världens största evenemang som går ut på att människor träffas för att spela på sina datorer tillsammans. Grundaren till Dreamhack tilldelades 2007 ett hederspris av Jönköpings kommun för dess stora betydelse för näringslivet, högskolan och kommunen i sin helhet.

Den allmänna acceptansen för e-sport har inte alltid rått och är inte heller idag allenarådande. Det betraktades länge som en subkultur och frasen “sitta hemma och spela datorspel” används fortfarande i negativa ordalag. I media har våldsamma dator- och TV-spel flitigt debatterats och att träffa andra via cybervärlden ges sällan samma status som att träffa andra ute i den fysiska världen. Det har funnits en utbredd uppfattning om att Internet förstör ungdomars övriga sociala umgängen men inom den etablerade forskarvärlden som inriktat sig på sociala nätverk råder snarare uppfattningen att Internet underlättar för människor att vårda och upprätthålla sociala kontakter överlag.

Sedan 2011 finns det i Sverige särskilda sportbarer för e-sport varav den första och mest kända är BarCraft STHLM.